Bridgerubriek 4 juli 2020

De beer is los. Afgelopen week werd voor het eerst weer aan tafel bridge gespeeld. In Polen was het landskampioenschap nog niet beslist en dat werd nu in een paar dagen uitgespeeld. Met schermen, BBO en camera’s leek alles als vanouds. Er was wel een extra beveiliging. De spelers kregen een gezichtsbeschermer voor ze aan tafel mochten. Zo’n hele dag als een mondhygiëniste lijkt me vreselijk.

Eerst de halve finale en de volgende dag de finale. Net als in Nederland ’t Onstein is in Polen een club die er bovenuit steekt. Brigde24 herbergt alle sterke spelers en wint uiteindelijk weer. Ik val binnen bij de vijfde set van de halve finale. Bridge 24 neemt het op tegen SPS Construction.

Op spel 1 missen de favorieten een slem door lastig tussenbieden van de tegenstanders en dan komt spel 2:

O/NZ
A H 10 7 6
8 7 6 5 4
-
H 7 5
V 9 2
5 3
2 B 10 9
H 8 6 5 V 10 7 2
A V 8 6 3 B 10 9 4
B 8 4
A H V 3
A B 9 4 3
2
 

Het tempo ligt laag. Niet zelden vallen mijn ogen dicht, maar ik blijk niks gemist te hebben bij het wakker worden. Hier begint zuid aan beide tafels met 1 en verzinkt in gepeins na 1♠ van noord.

Je hebt diverse mogelijkheden die allemaal een beetje onbevredigend zijn. Je kunt de schoppen steunen. Met een singelton is steunen met een driekaart niet verkeerd. Je liegt een beetje over je kracht, maar zit in een goede speelsoort. Je kunt alle opties openhouden en 2 herbieden. Het gevaar daarvan is dat je er zes belooft en het bieden weleens zou kunnen ophouden als partner niks meer te bieden heeft.

De derde mogelijkheid is 2. Je vertelt ruiten en harten en (forse) overwaarde. De overwaarde is er wel, maar misschien niet in de mate die je zou willen. Je zou haast denken dat 1SA als opening de voorkeur heeft.

Enfin, aan beide tafels herbiedt zuid 2. Aan de ene kant steunt noord meteen met 3 en geeft zuid een cue met 4♣. West geeft daar, ondanks dat hij zelf uit moet, een stamp tegen. Noord gaat door met 4, onduidelijk of het een controle is, of slechts duidelijk maakt dat de schoppen gedekt zitten.

Zuid weet blijkbaar voldoende, want hij vraagt nu de azen en nadat noord er eentje toont, sprint zuid naar 6. Ik vind het dapper geboden. Zelfs als 4 een controle in die kleur belooft, zit je nog met een onhandig schoppenbezit.

De praktijk is minder gemeen. Zelfs met ♠V mis, kun je eerst klaveren naar de heer spelen. Neemt west voor met het aas, dan kan op de vrije ♣H een van de drie schoppen uit de hand weg. Na het troeftrekken speel je dan drie rondjes schoppen, de laatste getroefd en ben binnen als de kleuren niet heel erg scheef zitten.

West wacht dat niet af, want hij start met ♣A en binnen een paar minuten claimt zuid twaalf slagen.

Aan de andere tafel biedt noord de vierde kleur na de reverse. Blijkbaar is 3 niet forcing. Nadat zuid met 3♠ zijn driekaart vertelt, heeft noord problemen om de harten in beeld te krijgen. Zijn 5, does the job, en na 5SA van zuid eindigt het bieden ook daar in slem. Ook hier heeft west geen geduld en kunnen de kaarten ook vrij snel weg na het begin van ♣A.
Hoewel het bieden succesvol is, ben ik niet onder de indruk.

Op spel 3 weer een swing:

O/NZ
A 9 3
8 5
B 8
A H V B 7 2
B 5 4
H V 10 8 7
A 7 6 4 2 H V B 10 9
A 6 5 2
10 8 6 5
6 2
3
H V 10 9 7 4 3
9 4 3
 

Aan de open tafel opent oost met 1♠ en biedt west 2♠ bij. Noord komt erin met 3♣, maar na 3 van oost beëindigt 4 het bieden. De leider verliest twee zwarte azen nadat zuid met klaveren uitkomt en schrijft +450.

Aan de andere kant volgt zuid 3 na de 1♠ opening. West steunt zijn partner met 3♠ en noord met zeven slagen in de vingers en een partner die kwets tegen niet met 3 langs komt, plukt 3SA uit zijn bak.

Daar zit oost niet op te wachten en zonder acht te slaan op de hartenkleur gaat hij naar 4♠. Twee passen volgen en noord ziet verdedigen tegen 4♠ niet zitten. Met de klaverenkleur dicht is het zaak in partners kleur te spelen en 5 wordt zijn tweede bod.

Weer volgen twee passen en doubleert west met zijn twee azen. Een bijzondere situatie. Niemand weet wie er nu exact aan het redden is.

West begint met een kleine schoppen en de leider neemt met het aas en speelt meteen troefboer. West moet wel nemen. Stel je voor dat de leider een achtkaart heeft, hij zou zo maar een trosje verliezers kunnen opruimen als west de slag laat lopen.

Na A volgt A en dan moet west schoppen of harten spelen. Op A heeft oost de heer bijgespeeld. Je snapt dat west harten doorspeelt. De leider slaakt een zucht van verlichting en troeft de slag af, haalt de troeven en claimt met de fraaie klaverenkleur in de dummy de rest van de slagen.

Dom van west? Of te wel een kandidaat voor “who is to blame”.

Het lijkt onbestaanbaar dat oost niet H heeft. Met HV in zessen van schoppen en vier hartens van vrouw-boer opent niemand met 1♠. West kan dus 2 naspelen nadat hij de slag maakt met A. Oost kan dan zien, als je 3e-5e speelt dat zijn partner er vijf heeft en er geen tweede hartenslag is.

Een tweede voordeel is dat oost weet dat partner ten hoogste drie schoppens heeft en kan tellen in welke kleur hij een slag kan cashen. Met een vierkaart bied je hoger bij.

Je kunt ook zeggen dat oost distributie moet gooien op A. Maar welke harten wordt het dan?

Oost had ook 4 kunnen bieden na 3SA en zo de aandacht op die kleur te vestigen. Maar misschien was west dan wel naar 5 gegaan en dat kan ook down. Kortom, lastig allemaal, NZ scoren een tweede manche en winnen 15 imps.

Leuke spellen in deze set en goed te gebruiken voor de training het komende seizoen.